Hvad er et resultatbudget?
Et resultatbudget viser, hvor mange indtægter og udgifter man som virksomhed forventer at have. Det vil altså sige, at et resultatbudget viser, hvordan virksomheden forventer deres kommende års resultat bliver. Resultatbudgettet tager udgangspunkt i virksomhedens resultatopgørelse og skal derfor også indeholde akkurat samme poster. Du kan også tænke på resultatbudgettet som en økonomisk prognose, der estimerer en virksomheds indtægter, omkostninger og overskud i en given periode. Det er en plan for, hvordan du forventer, at din virksomheds økonomiske resultater vil se ud i fremtiden. Ved at opstille et resultatbudget kan du skabe et realistisk overblik over din virksomheds økonomiske situation og foretage vigtige beslutninger baseret på disse forudsigelser.
Hvordan laver man et resultatbudget?
Nu hvor vi har forstået, hvad et resultatbudget er, skal vi kigge lidt nærmere på, hvordan man udarbejder resultatbudgettet.
Og som om det ikke var indviklet nok i forvejen, er der flere forskellige ting, du skal tage højde for:
Start med at analysér tidligere data: Gennemgå din virksomheds tidligere økonomiske resultater for at identificere tendenser, mønstre og vigtige indikatorer. Dette vil give dig et grundlag for at lave realistiske estimater.
Inddrag relevante interessenter: Inddrag forskellige afdelinger og interessenter i processen. Det sikrer en bredere viden og perspektiver, hvilket kan forbedre nøjagtigheden af dit budget.
Forudse indtægter: Vurdér dine forventede indtægtskilder, herunder salg af produkter eller tjenester, licensafgifter, investeringsindkomster osv. Vær realistisk og konservativ i dine estimater.
Identificér omkostninger: Gennemgå dine variable og faste omkostninger, herunder råmaterialer, lønninger, marketing, driftsomkostninger osv. Sørg for at inkludere alle nødvendige udgifter og tag højde for mulige ændringer i omkostninger.
Beregn det forventede resultat: Træk dine forventede omkostninger fra dine forventede indtægter for at beregne det forventede resultat (overskud eller underskud). Det vil give dig en indikation af, hvorvidt din virksomhed er på rette vej til at nå sine økonomiske mål eller ej.
Når du arbejder med dit resultatbudget er det også en god idé at kende til den direkte metode og den indirekte metode. Dem kan du læse mere om herunder.
Den direkte metode
Vælger du at bruge den direkte metode, når du udarbejder resultatbudgettet, skal du tage udgangspunkt i hvert enkelt varenummer. Metoden er dog mest effektiv, hvis du som virksomhed har få produkter. Ellers bliver processen ganske enkelt for tidskrævende.
Den indirekte metode
Beslutter du at bruge den indirekte metode til udarbejdelsen af dit resultatbudget, skal du tage udgangspunkt i virksomhedens samlede sortiment eller virksomhedens overordnede produktkategorier. Modsat den direkte metode er denne fremgangsmåde mest effektiv, hvis du som virksomhed har mange forskellige produkter. Metoden er nemlig væsentlig mindre tidskrævende, men gemmer også på en mindre ulempe.
Her skal du nemlig være opmærksom på, at produktgrupper med forskellige salgsmønstre, vil blive budgetteret sammen. Det er nødvendigvis ikke et problem for din virksomhed, men hvis det skulle være tilfældet, kan problemet løses ved at samle de produkter, som er mest sammenlignelige i de forskellige kategorier.
Hvad indeholder resultatbudgettet?
Resultatbudgettet indeholder:
• Omsætning fordelt på produkter/ydelser
• Faste omkostninger
• Variable omkostninger
Som tidligere nævnt, skal resultatbudgettet tage udgangspunkt i resultatopgørelsen. Det er her at det er vigtigt, at budgettet indeholder alle forventede indtægter og udgifter for at give et retvisende billede af, hvordan det komme års resultat bliver.
Hvorfor er det vigtigt at lægge et resultatbudget?
Et resultatbudget er afgørende af flere årsager:
Den finansielle styring: Et resultatbudget giver dig mulighed for at tage styring over din virksomheds økonomiske situation ved at give dig et klart billede af indtægter og udgifter.
Beslutningsgrundlag: Resultatbudgettet fungerer som et grundlag for at træffe vigtige strategiske beslutninger. Det hjælper dig med at vurdere, om du har brug for at foretage ændringer i din forretningsmodel, investere i nye markeder/produkter eller optimere dine omkostninger.
Identifikation af risici: Ved at lave et resultatbudget kan du identificere potentielle risici og problemer, der kan påvirke din virksomheds økonomiske stabilitet. Dette giver dig mulighed for at tage forholdsregler og komme udfordringerne i forkøbet.
Andre læste også…