Et salgsbudget er en detaljeret oversigt over forventet omsætning/salg og er typisk angivet i kroner og mængder.
Kært barn har mange navne, og du kender måske salgsbudgettet under navnet omsætningsbudget. Det er nemlig én og samme ting.
Hvad bruger man salgsbudgettet til?
Du bruger salgsbudgettet til at vurdere, om du har nået dine salgsmål eller ej. Er du eksempelvis bagud i forhold til de salgsmål, du har sat, kan det være en god idé at udarbejde en plan for, hvordan du kan øge dit salg. Oplever du nogle uforudsete ændringer i forbindelse med dit salg, som mange sikkert har mærket ifm. Covid-19, kan du også vælge at op- eller nedjustere dit salgsbudget, afhængigt af hvilke produkter og ydelser du sælger.
Et salgsbudget bygger på forventninger til fremtiden og er af denne grund naturligt forbundet med en vis usikkerhed. Du kan derfor med fordel basere dit salgsbudget på tidligere års tal og erfaringer og bruge disse som et godt udgangspunkt. Salgsbudgettets udformning vil dog differentiere sig fra branche til branche og være helt afhængigt af størrelsen på virksomheden. Der er dermed ikke nogen fastforankret måde at lægge sit salgsbudget på, men selve behovet for salgsbudgettet er ofte det samme; et ønske om at bestemme, hvad der er nødvendigt for at bibeholde den aktuelle produktion og markedsandel, hvad der er nødvendigt for at forbedre disse tal samt hvor og hvordan du effektivt kan placere din salgsindsats for at nå dine mål og samtidig forblive konkurrencedygtig på markedet.
Hvordan laver man et salgsbudget?
Salgsbudgettet kan både laves pr. måned, kvartal eller år, og det er ikke usædvanligt, at salgsbudgettet dækker et helt kalender- eller regnskabsår. Er dette tilfældet, vælger mange at benytte sig af et mål, der kaldes break-even. Dette mål henviser til den mængde af salg, der skal genereres hver måned/hvert kvartal, for at virksomheden skal kunne fortsætte med at fungere på sit nuværende niveau ift. produktion og salg. Salgsbudgettet er derfor også vigtigt ift. virksomhedens samlede driftsbudget, da salgsomsætningen er en afgørende faktor for, hvad virksomheden har råd til i det kommende budgetår.
Når du laver et salgsbudget, kan du vælge at benytte dig af to forskellige metoder, nemlig den direkte og den indirekte metode. Du kan med fordel vælge metode ud fra virksomhedens størrelse, men også med tanke på, om der er tale om en service-, produktions- eller handelsvirksomhed. Hvilken metode, der egner sig bedst til de forskellige typer af virksomheder, kan du læse mere om nedenfor.
Den direkte metode
Den direkte metode er velegnet til virksomheder, der tilbyder forholdsvist få ydelser eller produkter. Årsagen til dette er, at du via den direkte metode ikke tager udgangspunkt i en samlet vurdering af din virksomheds omsætning. I stedet bevæger du dig ned på produktniveau, hvor du forholder dig til det enkelte varenummer.
Du skal altså lave et salgsbudget baseret på hvert enkelt varenummer, som du forhandler i din virksomhed, eller på hver ydelse, du tilbyder. Det er derfor bedst at anvende denne metode, hvis der ikke er for mange varenumre at forholde sig til, da metodevalget ellers ville være for tidskrævende i forhold til dit udbytte.
Den indirekte metode
Står du i den situation, at din virksomhed forhandler mange forskellige slags produkter eller ydelser?
Så kan det give bedre mening for dig at vælge den indirekte metode, når du har mange varenumre at skulle forholde dig til. Når du vælger at udarbejde dit salgsbudget efter denne metode, kigger du nemlig ikke på hvert enkelt produkt eller ydelse. I stedet har du fokus på virksomhedens samlede sortiment eller eventuelt de mere overordnede produktkategorier. Denne metode er mindre tids- og ressourcekrævende, da du her har mulighed for at samle dine varer i nogle større grupper.
Dog skal du være opmærksom på, at du ved at bruge den indirekte metode ikke tager højde for, at de produkter, din virksomhed forhandler, kan have forskellige salgsmønstre. Det er der dog råd for. Du kan løse denne udfordring ved at samle de produkter, som er mest sammenlignelige, i deres egen kategorigruppe.
Vil du læse mere?
Min korte tekst om, hvad et salgsbudget er, har nu nået sin afslutning, og jeg håber, at jeg undervejs fik gjort dig lidt klogere. På InfoSuite-bloggen kan du læse, hvad vi ellers skriver om af andre spændende emner, f.eks. salgsforecasting, Corporate Performance Management, og hvornår det mon er på tide helt at droppe regnearkene.
Hvordan kan vi hjælpe?
Andre læste også…