Project Description

Budget vs forecast:
Hvad er forskellen og hvordan spiller det sammen?

Sommetider skal man holde tungen lige i munden, når der lægges planer for virksomheden: “Vi skal have et forecast for det ene, og et budget for det andet.”

Men hvad er forskellen egentlig mellem et budget og et forecast? Det sætter jeg ord på i denne artikel, hvor jeg også giver dig et bud på, hvorfor du både bør arbejde med både forecasting og budgettering.

Bliv klogere på forskellene mellem et budget og et forecast

Af Frederik Mikkelsen
/LinkedIn
Opdateret: 21.01.2021

Hvad er forskellene mellem budget og forecast?

Både budgettering og forecasting er betydningsfulde metoder inden for finansiel planlægning.

Helt kort består den centrale forskel i, at du med budgettet sætter tal på, hvad I ønsker at opnå, mens du med forecasting forudsiger, hvad I forventer at opnå.

Herunder har jeg beskrevet de overordnede forskelligheder mellem et budget og et forecast.

Budgetter

Forecasts

Formål Budgettet beskriver, hvad virksomheden ønsker at opnå i budgetperioden. Forecastet fortæller, hvad virksomheden forventer at opnå i en given perioden.
Frekvens
Mange virksomheder udarbejder budgetter årligt. Andre arbejder med rullende budgettering – fx kvartalmæssigt. Forecastet opdateres typisk rullende – fx hver måned eller kvartal alt efter forecastets operationelle funktion.
Operationel funktion Budgetter sætter den økonomiske ramme for virksomheden, som man følger op på enten løbende eller årligt. Forecasts anvendes mere operationelt – fx til at justere lagermængder og produktionsplaner.
Fleksibilitet Budgettet er statisk – det ændres som udgangspunkt ikke, medmindre man arbejder med budgetrevision eller rullende budgettering. Forecastet er dynamisk – det ændres ugentligt eller månedligt i takt med, at der tikker realtids-data ind med nye indsigter.
Værdiskabelse Budgettet hjælper virksomheder med at sætte en overordnet økonomisk ramme for budgetperioden, som de enkelte funktioner kan målrette indsatser efter. Et forecast hjælper med at strømline den økonomiske og operationelle planlægning, så virksomheden kan optimere forretningen.
GRATIS GUIDE


Få fire simple metoder til salgsforecasting

Salgsforecasts er et stærkt planlægningsredskab, som er med til at skabe en naturlig synergi mellem din virksomheds drift og økonomi.

Derfor har vi lavet denne guide med fire simple salgsforecast-teknikker til dig, der som økonomiansvarlig i en mindre eller mellemstor virksomhed ønsker at udvide den traditionelle budgettering med mere dynamiske planlægningsmetoder.

 

Download guiden her


Dit forecast er
nøglen til datadrevet planlægning

Selvom budgettet nok er det mest anvendte i danske virksomheder, så har forecastet potentiale til at få større betydning for forretningen.

Forecasts udarbejdes nemlig med udgangspunkt i den helt aktuelle situation, som løbende opdateres og justeres.

Det giver et reelt indblik i den nærliggende fremtid, som din virksomheden går i møde. Og med den viden kan du planlægge indkøbs-, salgs-, drifts- og produktionsaktiviteter.

Kan jeg så arbejde med både budget & forecast på samme tid?

Ja, det kan du sagtens.

Og jeg vil faktisk også anbefale det, fordi de to planlægningsmodeller har hver sin force.

Mens budgettet skaber de økonomiske målsætninger for jeres strategiske initiativer, kan et rullende forecast hjælpe jer med at planlægge de operationelle aktiviteter.

Det giver dig som økonomiansvarlig et stærkt greb om virksomhedens økonomistyring, fordi du etablerer en tydelig kobling mellem strategi, finansielle indsigter og driftsaktiviteter.

Det er samtidig en ekstrem agil løsning, fordi I løbende kan justere planer og indsatser med udgangspunkt i forecastets forudsigelser.

Du kan læse meget mere om, hvordan InfoSuite hjælper dig med at aktivere data i den finansielle planlægning her.