Project Description

Budget vs forecast:
Hvad er forskellen og hvordan spiller det sammen?

Sommetider skal man holde tungen lige i munden, når der lægges planer for virksomheden: “Vi skal have et forecast for det ene, og et budget for det andet.”

Men hvad er forskellen egentlig mellem et budget og et forecast? Det sætter jeg ord på i denne artikel, hvor jeg også giver dig et bud på, hvorfor du både bør arbejde med forecasting og budgettering.

Bliv klogere på forskellene mellem et budget og et forecast

Jim Møller

Af Jim Møller
/LinkedIn
Opdateret: 27.10.2020

Hvad er forskellene mellem budget og forecast?

Både budgettering og forecasting er betydningsfulde metoder inden for finansiel planlægning.

Helt kort består den centrale forskel i, at et budget viser, hvad virksomheden ønsker at opnå, mens forecastet fortæller, hvad virksomheden forventer at opnå.

Men det er naturligvis mere nuanceret. Derfor har jeg herunder beskrevet de overordnede forskelligheder mellem et budget og et forecast.

Budgetter

Forecasts

Formål Budgettet beskriver, hvad virksomheden ønsker at opnå i budgetperioden. Forecastet fortæller, hvad virksomheden forventer at opnå i en given perioden.
Frekvens
Mange virksomheder udarbejder budgetter årligt. Andre arbejder med rullende budgettering – fx kvartalmæssigt. Forecastet opdateres typisk rullende – fx hver måned eller kvartal alt efter forecastets operationelle funktion.
Operationel funktion Budgetter sætter den økonomiske ramme for virksomheden, som man følger op på enten løbende eller årligt. Forecasts anvendes mere operationelt – fx til at justere lagermængder og produktionsplaner.
Fleksibilitet Budgettet er statisk – det ændres som udgangspunkt ikke, medmindre man arbejder med budgetrevision eller rullende budgettering. Forecastet er dynamisk – det ændres ugentligt eller månedligt i takt med, at der tikker realtids-data ind med nye indsigter.
Værdiskabelse Budgettet hjælper virksomheder med at sætte en overordnet økonomisk ramme for budgetperioden, som de enkelte funktioner kan målrette indsatser efter. Et forecast hjælper med at strømline den økonomiske og operationelle planlægning, så virksomheden kan optimere forretningen.


Dit forecast er
nøglen til effektiv planning

Selvom budgettet nok er det mest anvendte i danske virksomheder, så er det formentlig forecastet, som har den potentielt største betydning.

Forecasts udarbejdes nemlig med udgangspunkt i den helt aktuelle situation, som efterfølgende løbende kan opdateres og justeres ved hjælp af inkorporerede algoritmer.

Det giver et reelt indblik i den nærliggende fremtid, som din virksomheden går i møde. Og med den viden kan du planlægge salgs- og drifts- og produktionsaktiviteter.

Kan man arbejde med både budget & forecast på samme tid?

Ja, det kan man sagtens.

Og jeg vil faktisk også anbefale det, fordi de to planlægningsmodeller har hver sin force.

Mens budgettet skaber de økonomiske målsætninger for jeres strategiske initiativer, kan et rullende forecast hjælpe jer med at planlægge de operationelle aktiviteter.

Det giver dig som CFO et stærkt greb om virksomhedens økonomistyring, fordi du etablerer en tydelig kobling mellem strategi, finansielle indsigter og driftsaktiviteter.

Det er samtidig en ekstrem agil løsning, fordi I løbende kan justere forretningsaktiviteter med udgangspunkt i forecastets forudsigelser. Det er på den måde en mere datadrevet form for planlægning.

Vil du se, hvordan du kan arbejde med budgettering og forecasting i InfoSuite?

Så er du velkommen til at booke en uforpligtende online-præsentation af InfoSuite Budget, hvor jeg vil gennemgå de vigtigste funktioner i vores værktøj til budgettering.

Book præsentation