Hvad er et likviditetsbudget?
Likviditetsbudgettet kan være en vanskelig størrelse at arbejde med, men det er vigtigt at vide noget om for at kunne vurdere, hvor bæredygtig en virksomhed er rent økonomisk. I denne korte tekst vil jeg derfor give dig en introduktion til, hvad et likviditetsbudget er, hvorfor det er vigtigt at kende til og hvad du konkret bruger det til i din virksomhed.
Hvad betyder likviditet?
Når vi taler om et likviditetsbudget, er det først og fremmest vigtigt at vide, hvad der menes med ordene likvid og likviditet. Som udgangspunkt kan man sige, at en virksomhed er likvid, hvis den uden problemer kan betale alle sine kommende udgifter. Ordet likvid dækker altså over virksomhedens generelle økonomiske tilstand. Likviditeten i en virksomhed skal forstås som forholdet mellem omsætningsaktiver og kortfristet gæld.
Det vil altså sige, at når vi taler om en virksomheds likviditet, betyder det også det nettorådighedsbeløb, virksomheden har tilgængeligt. Man bruger derfor udtrykket likviditet som et pejlemærke for, om en virksomhed er i stand til at købe varer og betale sine regninger. Sagt på en anden måde, om den er i besiddelse af en tilstrækkelig mængde kapital. Hvis en virksomhed besidder en god likviditet, har den derfor en høj evne til at betale sine regninger, lønudbetalinger, skat og moms.
Likviditetsbudgettet giver dig et mere nøjagtigt billede
Et likviditetsbudget er en oversigt over din virksomheds forventede indtægter og udgifter. Det er typisk baseret på virksomhedens køb og salg af aktiver samt afvikling eller optagelse af gæld. Fordi du skal have en god idé om dine forventede indtægter, kan du med fordel også læse om salgsforecasting her. I denne artikel hjælper vi dig til at komme med kvalificerede bud på, hvor meget du kommer til at sælge i fremtiden. Ved du allerede nu, at du gerne vil lære mere om dette, kan du downloade vores guide ”Få fire simple metoder til salgsforecasting” lige her.
…Men tilbage til likviditetsbudgettet
Det var et kort sidespring om salgsprognoser. Lad os komme tilbage til, hvad et likviditetsbudget er, og hvad du kan bruge det til. Ved at lave et likviditetsbudget får du en udførlig oversigt over, i hvilke måneder eller perioder der er behov for likviditet – kapital – og i hvilke perioder, der er overskydende likviditet. Et likviditetsbudget er typisk lavet ud fra virksomhedens driftsbudget. Den væsentligste forskel er dog, at man i et driftsbudget ikke tager højde for, hvornår man reelt modtager indtægter eller skal betale udgifter. Det gør man i et likviditetsbudget. Det giver derfor et langt mere nøjagtigt billede af, hvornår der er kapital til rådighed, og hvornår der ikke er.
Hvorfor er det vigtigt at lave et likviditetsbudget?
Likviditetsbudgettets primære formål er at vise, at den likvide beholdning hele tiden matcher udgifterne. Det er vigtigt, så der ikke opstår uforudsete perioder, hvor der ikke er nok kapital i virksomheden. Sker dette alligevel, kan virksomheden løse problemet ved eksempelvis at fjerne eller udskyde udgifter. Dog er det optimale scenarie naturligvis, at du måned for måned har styr på, at der er nok kapital i kassen til at betale de forskellige udgifter.
Et realistisk driftsbudget betyder også noget
Som nævnt er likviditetsbudgettet typisk baseret på en virksomheds driftsbudget, som også er det vi kalder for resultatbudgettet. Det lægges ud fra estimater i forhold til, hvad du forventer at skulle betale i fakturaer, vareindkøb, husleje og moms, og hvilke betalinger du får ind fra kunder eksempelvis i form af varesalg. Derfor er det en god idé at have et realistisk driftsbudget i baghånden til udarbejdelsen af likviditetsbudgettet. Selvom det kan være tidskrævende at lægge et likviditetsbudget, er det alligevel en rigtig god idé at få gjort. Det er nemlig et særdeles effektivt værktøj til at vurdere, om din virksomhed kan siges at være bæredygtig rent økonomisk. Med likviditetsbudgettet har du hele tiden et godt overblik over de løbende indtægter og udgifter. Det kan i sidste ende være med til at forhindre en konkurs, netop fordi du i god tid ville kunne rette op på eventuelle likviditetsproblemer.
Likviditetsbudgettet kan naturligvis også bruges til at vise, om tiden er moden til at foretage større investeringer og på den måde udbygge virksomheden. Det kan det, fordi du gennem denne type af budget hele tiden får et forvarsel om, om dine eventuelle planer er realistiske og i så fald hvordan det vil påvirke din virksomhed.
Kom godt i gang
Når du skal i gang med at lægge dit likviditetsbudget, er der selvfølgelig forskel på, hvordan du skal gribe opgaven an. Er du en del af en virksomhed, der har nogle år på bagen, kan du med fordel tage udgangspunkt i virksomhedens tidligere regnskaber. Det kan du gøre for at sikre, at dine forventninger til de indbetalinger og udbetalinger, der kommer, er realistiske og i tråd med virkeligheden. Du skal naturligvis heller ikke glemme driftsbudgettet som en vigtig spiller i udarbejdelsen af likviditetsbudgettet, som jeg nævnte i forrige afsnit.
Dog er driftsbudgettet (som du måske kender under navnet resultatbudget) særligt vigtigt for dig, der er ny iværksætter eller som arbejder i en nyetableret virksomhed. Der kan det nemlig være en ekstra god idé at tage udgangspunkt i jeres driftsbudget, da I herigennem får en god indikator for, hvilke udgifter og indtægter, der er.
Uanset om du er ny på markedet eller ej, handler det om at være meget præcis i udarbejdelsen af likviditetsbudgettet. Det er vigtigt, at både de små og store udgifter bliver indtastet i budgettet, også selvom de små udgifter kan virke for små til at blive medtaget. Over en periode på et år kan de små udgifter nemlig løbe op i mange penge, og ved at have medregnet dem fra starten af undgår du ubehagelige overraskelser.
Hvad kan belaste din virksomheds likviditet?
Som tommelfingerregel er det altid en god idé at have fokus på en god lagerstyring. Med det menes der, at du konkret kan fokusere på at få solgt ud af dit lager, så du på den måde får penge i kassen. Det betyder nemlig, at din likviditet bliver forbedret. Derudover kan du også med fordel kun købe det mest nødvendige til dit lager, så du ikke binder unødig kapital op i lageret. Det påvirker nemlig den mængde af kapital, der er til rådighed i negativ retning.
Hvad menes der med likviditetsgrad?
Sideløbende med udarbejdelsen af dit likviditetsbudget kan det også være relevant at udregne din virksomheds likviditetsgrad. Tallet fortæller noget om din virksomheds evne til at betale sin kortfristede gæld her og nu, hvis den skulle. Likviditetsgraden er derfor et vigtigt økonomisk nøgletal, der sort på hvidt fortæller, hvilken økonomisk tilstand din virksomhed befinder sig i.
Helt kort kan man sige, at jo højere likviditetsgraden er, jo bedre. Den skal som minimum ligge på 100 for at virksomheden har en tilstrækkelig mængde likviditet til at kunne betale sine kortfristede gældsforpligtelser, og kommer tallet under 100, kan det være decideret kritisabelt. En likviditetsgrad under 100 vil typisk kræve, at virksomheden får tilført nogle flere penge hurtigst muligt, så virksomhedens likviditet på den måde søges. Som udgangspunkt kan det være godt at stile efter at have en likviditetsgrad på mellem 150 og 200, selvom det dog stadig anses for tilstrækkeligt, hvis tallet ligger under 150.
Brug InfoSuite til likviditetsbudgettering
Som nævnt i starten af artiklen kan et likviditetsbudget være en vanskelig og tidskrævende disciplin at arbejde med i praksis. Derfor har vi hos InfoSuite udviklet en løsning, der kan klare de komplekse beregninger for dig. Med denne løsning i rygsækken får du det optimale overblik over din virksomheds pengestrømme og selve betalingsevnen på månedsbasis for hele det kommende år. Her kan du læse mere om, hvad vi kan hjælpe dig med, og som altid sidder vi klar til at tage en snak om, hvordan vi kan rådgive lige præcis dig og din virksomhed.
Et værktøj til nem og effektiv likviditetsstyring
Og skulle du være interesseret i at spare tid og ressourcer på den krævende proces, det er, at lægge et likviditetsbudget? Så sidder vi altid klar til at tage en snak om, hvordan InfoSuite kan hjælpe. Her kan du også læse mere om likviditetsstyring og downloade vores gratis demo.
Tak, fordi du læste med så langt.
Andre læste også…