Et koncernregnskab er et begreb for en koncerns samlede regnskab. Det viser hele koncernens samlede finansielle stilling. Her taler vi om koncernens aktiver, passiver og resultater.
Tre hurtige om et koncernregnskab
1. Et koncernregnskab er et samlet regnskab for modervirksomheden og dattervirksomhederne i en koncern.
2. Et koncernregnskab er et regnskab, som har til formål at give udtryk for koncernens aktuelle status, som om det var én samlet virksomhed.
3. Et koncernregnskab udarbejdes ved, at de enkelte virksomheders regnskaber lægges sammen. Det kaldes også at konsolidere.
Hvis du gerne vil vide mere om, hvad et koncernregnskab er og hvad det har til formål, skal du endelig bare læse videre. Jeg giver dig svarene.
Hov. Vent lige lidt. Hvad er en koncern egentlig?
Lad os først lige få dét afklaret. En koncern består af to ting – en modervirksomhed og alle dens dattervirksomheder. En modervirksomhed kan sagtens have flere forskellige dattervirksomheder, men en dattervirksomhed kan ikke have mere end én modervirksomhed. Dog kan en dattervirksomhed sagtens være modervirksomhed for andre dattervirksomheder. Pyh. Så har vi vidst det på plads.
Lidt bonusinfo
Her er nogle af de vigtigste begreber, som jeg fortæller dig mere om i dette skriv. Og forhåbentlig forstår du betydningen heraf, når du er færdig med at læse. De kommer lynhurtigt her:
Det første ord er (selvfølgelig) koncernregnskab
Det næste ord er modervirksomhed
Og så kommer naturligvis dattervirksomhed
Herefter har vi konsolidering
Til slut kommer også eliminering
Nå. Tilbage til koncernregnskabet…
I en koncern skal modervirksomheden udarbejde et koncernregnskab. Det er ofte ledelsen, der har ansvaret for udarbejdelsen af koncernregnskabet. Det er også ledelsen, der har ansvaret for at vurdere koncernens og selskabets evne til at forsætte den fremtidige drift. Kan du huske, at vi snakkede om at koncernregnskabet viser hele koncerns finansielle stilling? Det er her koncernregnskabet kommer til sin ret. Der skal nemlig foretages og gennemføres en grundig intern kontrol af regnskabets validitet, og ledelsen skal oplyse om eventuelle forhold og risici ved fortsat drift. Koncernregnskabet vil altså fortælle om koncernens generelle risikoprofil og dermed bringe en prognose for koncernens fremtid for regnskabsbrugeren.
I bund og grund handler det om at forstå og klarlægge hele koncernens generelle sundhed og vurdere koncernens tilstand.
Hvad er formålet med et koncernregnskab?
Koncernregnskabets primære formål er at vise den samlede finansielle stilling for en sammenslutning af flere forskellige virksomheder. Koncernregnskabets grundlæggende opstilling kan være forholdsvis kompliceret, dog er reglerne for koncerner og koncernregnskabet særdeles velbeskrevet i årsregnskabsloven. Den kan du læse mere i her.
Koncernregnskabet skal gerne vise regnskabsbrugeren, hvordan den økonomiske situation er for alle virksomhederne i koncernen set som én samlet enhed. Det vil sige, at koncernvirksomhedernes aktiver og passiver, deres finansielle stilling samt deres resultat, skal ses som om de tilsammen er én enkelt virksomhed. I stedet for at vise oplysninger om den enkelte virksomheds beløb, vises alle virksomheders beløb tilsammen. Inden alt dette kan ske, skal alle virksomheder i koncernen udarbejde et individuelt og selvstændigt regnskab. Ellers kan der ikke udarbejdes et koncernregnskab. Dette betyder derfor også, at et koncernregnskab er et afhængigt regnskab, hvorimod de enkeltstående regnskaber i datterselskaberne er uafhængige regnskaber.
Hvad indeholder et koncernregnskab?
Et koncernregnskab udarbejdes ved at sammenlægge samtlige ensartede omkostninger, indtægter, aktiver og passiver post for post. Der findes en lang række interne omstændigheder, der som krav skal elimineres i et koncernregnskab. Herunder lister jeg følgende poster, som skal elimineres:
1. Tilgodehavender og forpligtelser mellem de konsoliderede virksomheder
2. Indtægter og omkostninger som følge af transaktioner mellem de konsoliderede virksomheder
3. Gevinster og tab som følge af transaktioner mellem de konsoliderede virksomheder, som indgår i posternes bogførte værdi.
Hvad står du så tilbage med? Et regnskab, som det ville se ud, hvis der kun var tale om én virksomhed.
Kort og godt
Et koncernregnskab giver altså en samlet oversigt over hele koncernens finansielle stilling og økonomiske resultat. Det er et regnskab, der supplerer de øvrige regnskaber, men er også et regnskab, der er afhængig af, at andre regnskaber udarbejdes indledningsvist.
Processen i at udarbejde et koncernregnskab foregår ved at opsummere alle koncernvirksomhedernes regnskaber én for én – post for post. Herfra fratrækkes de interne transaktioner. Det er det, vi kender som konsolidering. ko
Men hov. Hvad vil det sige at konsolidere?
Når man konsoliderer, kombinerer man finansposterne fra to eller flere selvstændige regnskaber til ét samlet regnskab. Når der så skal udarbejdes et koncernregnskab for virksomhedens samlede balance, sker dette ved at konsolidere alle virksomhedernes individuelle balancer. For at undgå at medtage interne transaktioner, foretages en eliminering så det kun er de eksterne transaktioner, der fremgår af koncernens regnskab. Dette gør man for at tegne et mere retvisende og korrekt regnskab.
Vil du vide mere om konsolidering? Vi har samlet en masse nyttig viden om netop konsolidering her. Vi gør dig blandt andet klogere på, hvad finansiel konsolidering er.
Saml hele koncernens data ét sted
Som du måske har kunne læse dig til kan det kan trække tænder ud at konsolidere flere selskabers data fra forskellige økonomisystemer og kontoplaner.
InfoSuite indsamler automatisk data fra dine selskabers forskellige ERP-systemer – herunder NAV, AX Economics og Business Central – og samler dem i ét Data Warehouse. Her konsolideres de automatisk, så du kan få et samlet billede af hele koncernens finansdata.
Sidder du tilbage med spørgsmål? Så rækker du endelig bare hånden ud. Udfyld blot formularen herunder og så ringer jeg dig op. Jeg er nemlig altid klar på en snak om, hvordan InfoSuite kan hjælpe dig og din virksomhed.
Andre læste også…