ESG-rapportering hvad er det?

Af Mette Skov Jensen

25.03.2024

ESG-rapportering er en måde, hvorpå en virksomhed kan rapportere på dens miljø-, sociale og ledelsesmæssige forhold ofte betegnet som bæredygtighed. Det er en rapporteringsform, der handler om andre ting end virksomhedens finansielle resultater, for via ESG-rapporteringen kan virksomheden evaluere på sin påvirkning af samfund og miljø.

Tilbage i juni 2022 blev EU-direktivet ”Corporate Sustainability Reporting Directive” vedtaget, og det har medført, at alle større virksomheder skal til at medtage rapportering på bæredygtighed som en del af virksomhedens årsrapport. Ordet bæredygtighed kan betyde forskellige ting i forskellige kontekster, men i dette tilfælde er det relevant at kigge på, hvad bogstaverne E S G står for i forhold til bæredygtighed.

Hvad står “E, S og G” for?

E står for Environmental (miljø) og dækker over virksomhedens påvirkning på klima og miljø samt de initiativer, der er truffet i virksomheden i forhold til at reducere klimaforandringer. Det kan for eksempel være reduktion af CO2-udledning, bæredygtig ressourceforvaltning, vand- og energiforbrug samt affald og genanvendelse.

S står for Social (sociale forhold) og henviser til virksomhedens sociale ansvar og indvirkning på samfundet. Her rapporteres der på emner som arbejdsforhold, mangfoldighed, inklusion, arbejdssikkerhed og samfundsengagement, men også emner som arbejdsskader, kønsdiversitet, lønforskelle, sygefravær og stress. Overordnet set er det virksomhedens bidrag til et mere retfærdigt og fair samfund, der her er i fokus.

G står for Governance (styring eller selskabsledelse) og omfatter virksomhedens etik, ledelse og beslutningsprocesser. Det kan for eksempel være bestyrelsens sammensætning, virksomhedens ledelsesstruktur og etiske retningslinjer, der her skal rapporteres på, men også whistleblower-ordninger og leverandør-screeninger kan være relevante.

Hvornår skal du have styr på din virksomheds ESG-rapportering?

Afhængigt af hvilken størrelse virksomheden har, er der forskellige regler for, hvornår ESG-rapporteringen skal være fuldt integreret og søsat i virksomheden.

Fra 2024 skal alle børsnoterede virksomheder med over 500 ansatte rapportere på bæredygtighed inden for ESG. Det samme gælder for pengeinstitutter, realkreditinstitutter og forsikringsselskaber. Fra 2025 gør det sig gældende for endnu flere virksomheder, da kravet her hedder virksomheder med over 250 ansatte, både børsnoterede og ikke-børsnoterede. Slutteligt vil de resterende virksomheder, der ikke indgår i ovenstående krav, skulle rapportere på ESG fra 2026, dog med undtagelse af mikro-virksomheder. De har nemlig typisk under 10 ansatte, hvorfor det sjældent er relevant for denne type af virksomheder at rapportere på ESG.

Selvom der er forskellige tidspunkter for, hvornår de enkelte virksomheder skal være i gang med at rapportere på ESG, kan det alligevel være en rigtig god idé at komme i gang allerede nu. På den måde er der god tid til at få indsamlet den nødvendige data, der skal bruges i ESG-rapporteringen og rapporteringen vil samtidig give en god bevidsthed om, hvor jeres udfordringer som virksomhed ligger. Ved at gøre sig nogle tanker om ESG allerede nu, vil I blive bedre rustet til at træffe bæredygtige beslutninger i fremtiden.

Dog er det vigtigt at have med i sine overvejelser, at ESG-rapportering ikke er en “one-size-fits-all” øvelse, da det afhænger af virksomhedens størrelse, industri, geografiske område og interessentkrav. Derfor bør virksomheder tilpasse deres tilgang til ESG-rapportering i overensstemmelse med deres specifikke forhold og behov.

Hvorfor er det vigtigt at have styr på sin ESG-rapportering?

ESG-rapportering er grundet EU-direktivet ”Corporate Sustainability Reporting Directive” blevet en uundgåelig del af moderne forretningsdrift. Virksomheder, der effektivt kan håndtere denne opgave og lave en retvisende ESG-rapportering, har mulighed for at styrke deres omdømme, tiltrække investorer og imødekomme kundernes forventninger. Derfor er der flere grunde til, at ESG-rapportering er blevet en prioritet for virksomheder:

Investorinteresse: Mange investorer bruger ESG-data til at træffe beslutninger om, hvor de skal placere deres penge. Virksomheder med stærke ESG-resultater har en større tiltrækningskraft for investorer og virker dermed mere attraktive.

Kundeforventninger: Forbrugere er i stigende grad opmærksomme på virksomheders miljømæssige og sociale påvirkning. Virksomheder, der kan vise deres engagement i bæredygtighed, kan bruge det som et aktivt element til at tiltrække flere kunder.

Risikostyring: ESG-rapportering kan hjælpe virksomheder med at identificere og håndtere risici og muligheder i forbindelse med bæredygtighed. Dette kan beskytte virksomhedens omdømme og langsigtede succes samtidig med, at det giver virksomheden mulighed for at reagere rettidigt på deres ESG-data.

Indsamling af ESG-data er en kontinuerlig proces, der kræver engagement og nøjagtighed, særligt i starten, hvor de forskellige datakilder skal identificeres. Når først de forskellige kilder er identificeret, er det vigtigt at opretholde en effektiv metode til indsamling af data for at sikre, at ESG-rapporterne forbliver relevante og pålidelige over tid. Det kan derfor være en god idé at anvende hjælpemidler til indsamling og analyse af ESG-data.

Hvordan kan et værktøj som InfoSuite hjælpe?

At indsamle, analysere og rapportere ESG-data kan være en kompleks og tidskrævende opgave. Her kommer et Budget- og BI-værktøj ind i billedet, for det kan gøre ESG-rapporteringen mere effektiv på flere forskellige måder:

Dataindsamling: Et dedikeret værktøj kan hjælpe med at indsamle data fra forskellige kilder, herunder økonomiske, miljømæssige og sociale datakilder. Dette reducerer den manuelle indsamling, og derfor også de fejl, der typisk følger med i store mængder manuelt arbejde.

Dataanalyse: Et BI-værktøj giver mulighed for at analysere ESG-data på en visuelt intuitiv og letforståelig måde. Interaktive dashboards og rapporter kan hjælpe med at identificere tendenser og mønstre, så det bliver lettere at træffe beslutninger vedr. ESG.

Rapportering: Med et BI-værktøj bliver det nemmere at generere ESG-rapporter i overensstemmelse med de relevante standarder og retningslinjer i den enkelte virksomhed. Derfor bliver det også lettere at kommunikere virksomhedens bæredygtighedspræstationer til de relevante personer.

Har du spørgsmål til ESG-rapportering?

Udfyld formularen herunder, så kontakter vi dig hurtigst muligt for en uforpligtende snak omkring ESG-rapportering i InfoSuite.



    Ved at sende denne formular accepterer du, at InfoSuite A/S indhenter og opbevarer de oplysninger, du har opgivet, hvilket kan inkludere navn, stillingsbetegnelse, e-mail, telefonnummer og firma. Derudover opbevarer vi en log over, hvilke sider du har besøgt på InfoSuite A/S’ hjemmeside, www.infosuite.dk.

    Vi videregiver ikke personlige oplysninger til virksomheder, organisationer og enkeltpersoner uden for InfoSuite A/S.

    Vi anvender også de afgivne oplysninger til at følge op på din henvendelse. Vi følger op ved at sende dig op til fem e-mails eller tage telefonisk kontakt til dig for at opklare eventuelle spørgsmål i relation til din henvendelse, samt for at informere yderligere om InfoSuites løsningstilbud, hvis dette findes relevant.

    InfoSuite vil kun behandle og opbevare dine persondata i det tidsrum, det er nødvendigt af hensyn til den fortløbende dialog og til journalisering af kommunikationshistorikken.

    Ønsker du at tilbagekalde dit samtykke og få dine data slettet kan du sende en mail til mkt@infosuite.dk.

    Andre læste også…

    Et billede der viser et hjerte

    Derfor bør du elske dine dashboards

    Et billede der viser en computer

    Få større forretningsindsigt med InfoSuite – uanset branche

    Et billede, der viser brikker og hænder, der mødes

    Sådan skruer du en InfoSuite-løsning sammen