Anlægsaktiver hvad er det?

Af Mette Skov Jensen

13.02.2024

Anlægsaktiver er de værdier, både materielle og immaterielle, som en virksomhed ejer. Anlægsaktiverne er typisk nogle ting, der forventes at have en lang levetid og som er fundamentale for virksomhedens drift og dagligdag. Virksomhedens forskellige anlægsaktiver skal fremgå af anlægskartoteket. Et anlægskartotek er nemlig en økonomisk oversigt over anlægsaktiverne samt de afskrivninger, der er tilknyttet til hvert aktiv. Lav en udførlig liste over alle de anlægsaktiver, virksomheden har. Det vil typisk være de store investeringer som bygninger, inventar og transportmidler, du kan tage udgangspunkt i, men husk også de immaterielle ting. Det er de ting, som ikke består af et fysisk element, men som stadig udgør en stor og vigtig post for virksomheden. Det kan for eksempel være patenter, varemærker og lignende.

Sådan laver du afskrivninger på dine anlægsaktiver

Inden du går i kast med at ville afskrive på dine anlægsaktiver, skal du selvfølgelig have en grundlæggende forståelse for, hvad en afskrivning er, og hvorfor det også er vigtigt at have styr på. Når du laver en afskrivning, skal det ses som en angivelse af det tab af værdi, som anlægsaktivet er blevet nedskrevet med. Du kan vælge at fordele den udgift, der har været ved anskaffelsen af anlægsaktivet på to forskellige måder: lineær eller degressiv afskrivning. Vælger du den lineære afskrivningsmetode fordeler du udgiften jævnt over aktivets forventede levetid, fx afskriver du med en million hvert år i 10 år. Med den degressive afskrivning laver du højere afskrivninger på anlægsaktivet i begyndelsen og mindre over tid. Alle afskrivninger må trækkes fra i virksomhedens regnskab. Derfor er vigtigt at tage stilling til, hvilken afskrivningsmetode, der giver bedst mening for virksomheden.

Anlægsbudget – hvad er det?

Anlægsbudgettet udgør en selvstændig del af budgettet og indeholder typisk kun de større investeringer, der måtte være i virksomheden, samt en plan for hvordan der afskrives på det enkelte aktiv/investering over tid. Det vil typisk være investeringer som køb af bygninger, maskiner, inventar og transportmidler, der indgår i et anlægsbudget.

Sådan lægger du dit anlægsbudget

Når du skal i gang med at udarbejde dit anlægsbudget, skal du starte med at danne dig et overblik over dine anlægsaktiver. Du kan med fordel lave oversigten over dine anlægsaktiver så detaljeret som muligt og medtage oplysninger som anskaffelsesdato, oprindelig kostpris og forventet levetid. Det hjælper dig nemlig til bedst muligt at kunne vurdere, hvor meget aktiverne er værd i dag. Når du har lavet oversigten, bør du nemlig beregne den aktuelle værdi af de forskellige anlægsaktiver, baseret på deres alder samt hvor meget du har afskrevet på dem indtil videre. På den måde får du en realistisk idé om, hvor meget det enkelte aktiv stadig er værd, og hvor meget der skal afskrives på det fremover.

Hvorfor er det vigtigt at have styr på sit anlægsbudget?

Der er flere grunde til, at anlægsbudgettet er vigtigt for din virksomhed. Helt overordnet er anlægsbudgettet et godt redskab til at hjælpe med at styre virksomhedens økonomi, eftersom du via anlægsbudgettet kan forudsige store udgifter til kommende anlægsaktiver. Har du eksempelvis investeret i en dyr maskine, som vurderes til at have en levetid på 10 år, ved du, at du inden de 10 år er gået, skal finde luft i budgettet til at kunne investere i en ny maskine til at tage over for den gamle.

Anlægsbudgettet er derfor en vigtig del af den økonomiske styring i virksomheden, særligt fordi det hjælper med at planlægge de store investeringer. Derudover kan du også bruge det til hele tiden at være opdateret på, hvad dine anlægsaktiver er værd og på den måde få et indblik i, hvor mange værdifulde elementer virksomheden ejer. Anlægsbudgettet skal derfor ikke blot ses som en opgørelse af omkostninger, men i højere grad som et værdifuldt redskab til beslutningstagen ift. nye investeringer.

Vil du have hjælp til at komme videre?

Som med alle andre delbudgetter kan du med fordel bruge et budgetværktøj til at indtaste og administrere dit anlægsbudget i. Med et dedikeret værktøj vil du selvfølgelig opleve en nøjagtig afskrivningsberegning og du vil samtidig kunne høste de mange fordele, der er ved at have alle data og informationer samlet det samme sted. Udfyld formularen herunder og vi kontakter dig hurtigst muligt for en uforpligtende snak.



    Ved at sende denne formular accepterer du, at InfoSuite A/S indhenter og opbevarer de oplysninger, du har opgivet, hvilket kan inkludere navn, stillingsbetegnelse, e-mail, telefonnummer og firma. Derudover opbevarer vi en log over, hvilke sider du har besøgt på InfoSuite A/S’ hjemmeside, www.infosuite.dk.

    Vi videregiver ikke personlige oplysninger til virksomheder, organisationer og enkeltpersoner uden for InfoSuite A/S.

    Vi anvender også de afgivne oplysninger til at følge op på din henvendelse. Vi følger op ved at sende dig op til fem e-mails eller tage telefonisk kontakt til dig for at opklare eventuelle spørgsmål i relation til din henvendelse, samt for at informere yderligere om InfoSuites løsningstilbud, hvis dette findes relevant.

    InfoSuite vil kun behandle og opbevare dine persondata i det tidsrum, det er nødvendigt af hensyn til den fortløbende dialog og til journalisering af kommunikationshistorikken.

    Ønsker du at tilbagekalde dit samtykke og få dine data slettet kan du sende en mail til mkt@infosuite.dk.

    Andre læste også…

    Et billede der viser et lyn

    Lynintroduktion til InfoSuite Budget

    Et billede, der viser et regneark og en lommeregner

    Hvad er et resultatbudget?

    Et billede der viser en computer

    Hvad er et budgetsystem?