Project Description

8 tegn på, at det er på tide
at sende budgetregnearkene i papirkurven

Hvornår er det på tide at droppe regneark til budgettering? Det kan du finde ud af i denne artikel, hvor vi deler 8 udfordringer, som vi oplever, virksomheder igen og igen bøvler med, når de budgetterer i regneark.

Af Anne Mette Christensen
/LinkedIn
Opdateret: 20.10.2021

Jeg er fan af regneark; Et lettilgængeligt værktøj til de mere simple opgaver i økonomiafdelingen såsom specialafstemninger, ad hoc-datapræsentation og prototyper.

Men Excel og andre regneark har sine begrænsninger – særligt i forbindelse med budgettering.

Mange af de virksomheder, som vi taler med, er begyndt i budgetregnearkene med de bedste intentioner – det var umiddelbart den hurtigste og billigste løsning. Men med tiden sker der ofte det, at regneark og forretning vokser i hver sin retning, hvilket kan gøre budgetprocessen besværlig, fejlfyldt og utilstrækkelig.

I denne artikel har jeg samlet 8 af de udsagn, jeg oftest hører fra virksomheder, som overvejer at skifte regnearkene ud med en dedikeret budgetløsning. Måske kan du genkende en eller flere af dem?

1.
Når gør-det-selv-projektet ender med, du skal gøre det hele selv

“Det er kun jeg selv eller ganske få personer, som forstår de links, formler, beregninger, makroer og logikker, der ligger bag regnearkets opbygning. Derfor er ligger den altid på mig, når der skal laves noget i budgetterne.”

2.
Når regnearkshajen har fundet nye farvande

“Vi kan ikke udvikle eller ændre på vores budgetmodel, for ham der satte regnearkene op, er her ikke længere. Så enten skal vi selv bygge noget nyt op eller investere i et værktøj til det.”

3.
Når det hele ligger i detaljen
(som så ikke er en mulighed)

“Det er umuligt for os at budgettere på det detalje-niveau, vi har behov for, og det begrænser vores mulighed for finansiel planlægning.”

4.
Når budgetopfølgning ikke er
besværet værd

“Vi bruger for meget tid på at overvåge realiserede tal i forhold til budgettet, fordi vi selv trækker data om kunder og produkter ud af ERP-systemet.”

5.
Når et kludetæppe af regneark skal konsolideres

“I dag budgetterer vi i så mange regneark, at jeg bruger det meste af efteråret på at konsolidere budgetterne under ét.

6.
Når fejlene hober sig op i regnearkene

“Vores budgetter er i virkeligheden fyldt med fejl, og derfor er der sjældent nogle i organisationen, som tror på dem.”

7.
Når årsbudgetterne har en udløbsdato

“Vores årsbudget er ikke tilstrækkeligt. Vi har brug for at følge forretningen tæt og planlægge løbende med rullende budgetter og forecasts.”

8.
Når budgetprocessen er kørt af sporet

“Vores budgetproces er for lang. I kalendertid strækker den sig over 3-4 måneder, men vi har en ambition om at kunne gøre det på 1.”

Hvis du kan kan genkende bare én af udfordringerne fra jeres budgetproces, så er der formentlig et stort potentiale i at investere i budgetværktøj.

Vil du vide, om et budgetværktøj rent faktisk er en god investering for din virksomhed? Så kan du tage vores budgettest, der giver dig svar på, om I skal droppe regnearkene.